Je hebt je droomhuis gevonden. Je weet het zeker: dit moet het worden. Het spel van onderhandelen kan beginnen! Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je mee en hoe ver moet je gaan? Ik geef je 6 tips die je helpen om een goede deal te sluiten.
Tip 1: Bereid je goed voor op het bieden op een huis
Stel je financiële grens vast en zorg dat je niet over deze grens heen gaat, hoe verleidelijk het soms ook kan zijn.
Wat kun je en wil je betalen? Ligt de vraagprijs rond jouw maximum? Begin dan niet te hoog. Zijn er meer belangstellenden? Probeer er tussen te komen, door niet te laag te bieden op een huis en geen eenmalig bod neer te leggen. Hoe graag wil je de woning hebben? Vind je de woning leuk, maar is het niet je droomhuis? Dan kun je wat lager beginnen. Als je er met de verkoper dan niet uitkomt, is er geen man overboord. Het wordt lastiger als dit wel jouw droomhuis is, dan is voorzichtigheid geboden; laat je niet verleiden om te duur te kopen!
Onderzoek alle zaken die belangrijk zijn voor de aankoop, voordat je een bod gaat doen. Denk daarbij aan parklasten, kosten VVE, beheervergoeding, beheerovereenkomst, verhuurovereenkomst, parkreglement.
Tip 2: Het openingsbod
Bieden op een huis houdt meer in dan alleen de prijs. Koper en verkoper moeten het eens worden over het bedrag en de datum van overdracht. Daarnaast kun je een bod onder voorwaarden doen.
Het bedrag: Je hebt het vast wel eens gehoord: Het beste is om standaard 10% onder de vraagprijs te bieden op huizen. Of nog erger: zorgen dat je 10% onder de vraagprijs eindigt, want dat is altijd de marge die op de vraagprijs zit. Het is absoluut een fabeltje. Soms wordt een woning scherp in de markt gezet, omdat de verkoper snel zaken wil doen. Een andere keer wordt de vraagprijs hoger gesteld, omdat de verkoper geen haast heeft om te verkopen.
Ga bij je openingsbod uit van jezelf: wat heb jij over voor deze woning?
De voorwaarden: Denk ook na over de voorwaarden waaronder je wilt kopen: heb je een financiering nodig, neem dat ontbindende voorwaarden financiering op. En denk na over de datum waarop je over het huis wilt beschikken. Wil je de inventaris erbij kopen of wil je die juist niet hebben?
Houd rekening met de omstandigheden: Hoe lang staat de woning al te koop? Hoe graag wil de verkoper er van af? Moet er veel aan de woning gebeuren? Zijn er meer belangstellenden?
Tip 3: Een bod uitbrengen op een huis
Om te bieden op een huis breng je een bod uit bij de verkopend makelaar. Als je dit telefonisch doet, kun je toelichten hoe je tot dit bod bent gekomen. En je hoort meteen de reactie van de makelaar. Deze informatie kun je weer gebruiken in de verdere onderhandelingen. Je kunt een bod ook per mail uitbrengen. Jouw argumenten kun je verwoorden en de voorwaarden kun je omschrijven. Over het algemeen reageert een verkopend makelaar snel op een mail.
Als de verkoper reageert op jouw bod, ben je in onderhandeling. Dat wil niet zeggen dat de makelaar gelijk stopt met bezichtigingen. De onderhandeling leidt niet altijd tot verkoop. De verkopend makelaar dient immers de belangen van de verkoper.
Tip 4: De onderhandeling
De onderhandeling kan op verschillende manieren verlopen. Als de verkoper een tegenbod heeft gedaan ben je in onderhandeling. Over het algemeen zal de verkoper telefonisch reageren op jouw bod, meestal met een tegenbod.
De onderhandelingsfase kan kort of lang duren. Als het bod ver van de vraagprijs af ligt, kan het een moeizame, langdurige onderhandeling worden. Of juist een hele korte, als de verkoper niet veel wil zakken. Als beide partijen van goede wil zijn, kan het ook zomaar zijn dat je snel overeenstemming bereikt.
Maar onthoud één ding: laat je nooit opjagen! De aankoop van een vakantiewoning is een grote uitgave, dus denk goed na over elke vervolgstap in het traject.
Tip 5: Het eindbod
Het eindbod: Als de verkopend makelaar een eindbod uitbrengt, dan is dat het bedrag waarvoor jij het huis zou moeten kopen. Soms is een eindbod van de verkopend makelaar een strategie om aan te geven dat de bodem bijna bereikt is. Probeer in te schatten in hoeverre een eindbod écht het laatste bod is door er een eigen eindbod tegenover te stellen.
Als de bedragen van de eindvoorstellen niet ver uit elkaar liggen, wordt meestal wel overeenstemming bereikt, vaak door het verschil te delen.
Tip 6: Bedenktijd
Zodra jouw bod is geaccepteerd of jij het tegenbod van de verkoper hebt geaccepteerd, heb je overeenstemming en wordt alles vastgelegd in een voorlopig koopcontract. Nadat de verkoper en koper getekend hebben, heb je als koper drie dagen wettelijke bedenktijd, waarin je zonder opgaaf van redenen van de koop kunt afzien.
BONUSTIP 1: De notariskeuze
Het voorlopig koopcontract is een belangrijk document. Voorlopig houdt in dat er nog ontbindende voorwaarden in kunnen staan. Verder is het een bindend document, waarin alle details van de koop beschreven staan. De formele overdracht wordt geregeld in een notariële akte. Als koper mag jij de notaris kiezen, je moet nl. ook de notaris betalen. Vergelijk daarom de tarieven van verschillende notarissen.
BONUSTIP 2: Aankoopmakelaar
Zie je erg op tegen de onderhandelingen? Of ben je er niet zo goed in? Heb je er eigenlijk geen tijd voor? Of vind je het prettig als een onafhankelijke partij meekijkt? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Dat kan ook al voordat je op zoek gaat naar een vakantiehuis. De aankoopmakelaar kan je dan bij het gehele traject begeleiden. Wil je lezen hoe ik je kan helpen hierbij? Klik op de knop hieronder.